ПУТОВАЊЕ У КОЛЕВКУ ЧОВЕЧАНСТВА
11.06.2013

У Нишком културном центру завршен је јубиларни десети ЕКОПОЛИСфест -Међународна смотра еколошког и археолошког филма. Ова јединствена филмска манифестација, коју је организовала Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОполис, под покровитељством Градске општине Палилула у Нишу, протекла је у знаку обележавања 1700.година Миланског едикта и градске славе Св.Цар Константин и царица Јелена- Палилулске вечери 2013. По речима Бобана Џунића, председника Градске општине Палилула, посебан печат овој манифестацији дао је програм  документарних филмова проф.др Драгана Митића а затим и остварења аутора из Немачке, Италије, Македоније, Црне Горе.

Гледаоце је инпресионирао филм Хришћанство, Ниш, Константин Велики (Србија, 37 минута) остварење из циклуса документарних филмова Драгана Митића а затим и остварења Bertrama Verhaaga, Повратак фараона, Tamare Spitzing: Путовање у колевку човечанства, аутора из Немачке и филм Неас – аудиовизуелно издање „Мy Сирацусае“ у режији Gianluca Agatiја из Италије.

Изабрани филмови, који су приказани у сали Нишког културног центра одликовали су се високим научним квалитетом али и атрактивним приступом културној баштини. По речима Драгана Видојковића, уметничког директора Смотре приказане су углавном репортаже али и образовни филмови који представљају важна открића, изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода.

Смотра ЕКОПОЛИСфест није имала такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма. Град Ниш је један од ретких градова у региону чија културна јавност има прилике да се упозна са најновијим филмским остварењима из области екологије и одрживог развоја, археологије, туризма и сродних научних дисциплина. Филмови су титловани на србски језик а улаз је био слободан.(ЕКОполис мрежа)